6 лесни стъпки за почистване на кафе машина

By in
1008
6 лесни стъпки за почистване на кафе машина

Както всички сме добре запознати кафе машината е един от най-употребяваните електрически уреди у дома. Всяка сутрин с полуотворени очи се докопваме до машината, от която ще потече нашето „лекарство” за събуждане. Реално погледнато страшно много обичаме своята кафе машина, а пък толкова рядко я почистваме. Странно, нали?

Едно просто почистване на кафе машината ще спомогне за поддържането на нейната свежест, отстраняването на наслоения котлен камък, както и на евентуалното оцветяване и поява на мухъл. А, най-хубавото е, че можете да го направите сами у дома!

Да се върнем на сутрешната ни случка. След като съпругът ми обяви, че кафето му има вкус на крака, аз го попитах кога е бил последния път, когато я в почистил. И разбира се, отговорът му беше неразбираемо мрънкане и тътрене из хола.

Как да почистим кафе машината у дома?

  1. Вадим резервоара за вода и го пълним с вода и оцет като съотношението е 50:50. Както добре знаете всички, които имате непоносимост към миризмата на оцет, може да изцедите 1-2 лимона и да заместите оцета без проблем.
  2. Връщате обратно напълнения резервоар и пускате кафе машината на празен цикъл. Като ако имате кана я оставете, за да се събира разтвора, ако нямате поставете чаша или купичка.
  3. Когато резервоара стигне на средата, спрете машината за около 1 час, за да може хубаво да се почистят и мъркучите. След това отново пуснете кафе машината.
  4. Сега напълнете резервоара само с вода и пуснете 2-3 празни цикъла, за да може остатъците от оцета да се махнат.
  5. Ако имате подвижен филтър, може допълнително да го почистите със сапунена вода, за да сте сигурни, че е на 100% почистен и дезинфекциран.
  6. След като сме се погрижили за вътрешността на кафе машината, вече е време да я почистим и външно. Външното почистване е още по-лесно. С една гъбичка за миене, но с не абразивната част и малко веро я почистете. След това с кухненска хартия или микрофибърна кърпа я забършете. Ако кафе машината е иноксова, не е препоръчително да използвате този метод.

Почистване, което отнема не повече от 15-20 минути, но след това ще можете да се насладите на топла чаша ароматно кафе!

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *