Как да почистим кожен диван?

By in
1136
Как да почистим кожен диван?

Как да почистим кожен диван?

Коженият диван придава елегантност на всеки интериор, но също така са и доста скъпа инвестиция. За сметка на това, кожените мебели остаряват много красиво, ако прилагате някои трикове при почистването им. Ето как да чистите кожен диван, за да го запазите в перфектна форма дълги години.

Проверете етикета на производителя

Тази стъпка е изключително важна, независимо дали чистите кожен диван, или дамаска от плат. Независимо, че кожата е доста издържлив материал, има различни видове – някои не понасят добре влага и вода, други изискват почистване с точно определен препарат. Проверете инструкциите, написани на етикета на производителя, за да избегнете нараняване на кожената дамаска. Методите за почистване на кожени мебели, предложени в тази статия са универсални и са подходящи за почти всички видове кожа.

Почистване и освежаване на кожен диван

Почистете кожения диван от прах с помощта на прахосмукачка. Ползвайте приставка за мебели с мека четка, в противен случай може да надраскате повърхността. Вземете купа с дестилирана вода (чешмяната съдържа варовик и други частици, които могат да увредят кожата) и добавете няколко капки сапун за ръце. Потопете чиста, мека кърпа в сместа, изстискайте добре и избършете кожения диван. С помощта на друга кърпа, натопена само в дестилирана вода избършете повърхността отново, за да отстраните остатъците от сапун.

Вземете суха, чиста кърпа и подсушете дивана с кръгови движения. Така кожата ще заблести. Тук е моментът да нанесете балсам за естествена кожа, ако разполагате с такъв. Тези препарати поддържат кожените дамаски еластични и гъвкави и могат да се закупят във всеки универсален магазин. Кожата има пореста структура и лесно поема прах и мръсотия. Прилагайте тази процедура 1-2 пъти месечно, за да избегнете помътняване и посивяване на кожата, както и за да възстановите красивият и естествен блясък.

Почистване на петна от кожен диван

Преди да се заемете с почистването на каквото и да е петно, тествайте препарата, който ще използвате на малко, скрито място, за да видите как ще се отрази на кожата.

Петна от мастило – избършете петното с помощта на памуче, натопена в спирт. Няма нужда от подсушаване – алкохолът се изпарява бързо. Можете също да напръскате мастиленото петно с лак за коса и да избършете с кърпа, а после – с памук, напоен в етилов спирт. Ако имате балсам за кожа, нанесете малко след това, за да възстановите еластичността на кожата.

Тъмни петна – кетчуп, соев сос, кафе, ябълков сок и други тъмни храни и напитки трябва да се отстранят бързо, за да не оставят трайни грозни петна. Купете винен камък от аптеката и смесете с малко лимонов сок. Нанесете получената паста върху петното, изчакайте 10 минути и избършете с влажна кърпа. Подсушете кожения диван добре и нанесете балсам за кожа.

Мазни петна –  мазните петна се почистват със суха кърпа.

Добре е кожения диван да се чисти от петна колкото се може по-скоро. Старите петна са трудни за премахване с подръчни средства. Ако върху кожата има старо, упорито петно, най-добре да повикате професионална фирма за почистване.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *